- Jak snížit riziko nemocí o 90 %
1. Zánět — život zachraňující i život ohrožující
- Mám zánět?
- Příznaky nemocí spojených se zánětem
- Zánět a autoimunitní nemoci
- Skrytý zabiják v nás
- Stárnutí
- Nerovnováha, zánět a metabolismus
- Nutričně chudá strava
- Nerovnováha minerálů
- Antioxidanty a nerovnováha
- Nedostatek enzymů
- Hormonální systém
- Vláknina
- Poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin
- Trans-mastné kyseliny
- Umělá sladidla
- Plísně ve stravě a zánět
- Herbicidy a pesticidy
- Glyfosát
- Dusitanové a dusičnanové soli
- Zvýrazňovač chuti E621 — škodlivina pro mozek
- Akrylamid
- Siřičitany
- Aflatoxiny
- Další škodlivé látky v potravinách
- Toxiny z tepelné úpravy
- Konečné produkty glykace (AGEs)
- Geneticky modifikované potraviny (GMO)
- Vědecké studie
- Strava ověřená staletími
- Seznamte se se středomořskou stravou
- Strava je informací
- Principy protizánětlivé stravy
- Krok 1: Vyhněte se potravinám způsobujícím nebo podporujícím zánět
Cukr a sladidla
Lepek & spol
Pšenice
Konvenční mléčné produkty
Slunečnicový olej a rafinované oleje
Margaríny
Konvenční maso a masné polotovary
Polotovary a fastfood
Brambory a další lilkovitá zelenina
Alkohol
- Krok 2: Potraviny s protizánětlivým účinkem
Zelenina
Ovoce
Koření a byliny
Ryby
Maso
Vejce
Luštěniny
Ořechy a semínka
Zelené potraviny
Houby
Prebiotika a fermentované potraviny
Celozrnné obiloviny
Sladidla zdravá v malém množství
Dochucovadla
Pitný režim
- Ananas
- Avokádo
- Bobulové ovoce
- Bazalka Tulsi
- Boswellie
- Brokolice a rukola
- Červená řepa
- Dvouzubec
- Fermentované potraviny
- Granátové jablko
- Harpagofyt ležatý
- Houby
- Kapary
- Kokosový olej
- Kopřiva
- Lapacho rudé
- Lékořice
- Losos, candát, sardinky
- Růže
- Řebříček
- Řepík
- Sadec
- Škumpa, hřebíček a další koření
- Šišák
- Unkárie neboli řemdihák
- Višně a třešně
- Vodilka
- Vývary z hub a kostí
- Zázvor
- Zelené potraviny
- Zvěřina
- Pomazánka z avokáda a oliv
- Česneková polévka s marinovaným tempehema kurkumou
- Hovězí vývar z morkových kostí
- Květáková polévka s kokosovým mlékem
- Houbový guláš
- Quinoová pánev s nakládanými artyčoky
- Rýže basmati s fermentovanými sójovými boby natto
- Pečený celer po indicku
- Grilovaný divoký losos s kapary
- Pikantní daňčí maso na zázvoru
- Salát z červené řepy s divokými bylinkami
- Listový salát s řeřichou
- Salát z červeného zelí
- Salátová zálivka se zázvorem
- Zálivka na listové saláty
- Zálivka na salát z granátového jablka
- Letní borůvkový koláč s kokosem
- Raw koláč s lesním ovocem
- Kořeněný višňový kompot
- Ovocný salát
- Dušené hrušky s granátovým jablkem
- Kimči
- Pickles z okurek
- Nápoj lassí z kefíru
- Avokádové smoothie s přidáním mořské řasy
- Protizánětlivá pyramida potravin
Abecední rejstřík