Ve chvíli, kdy nás imunitní systém začne chránit proti toxinům a škodlivým látkám ve stravě, vodě nebo ovzduší, spustí se v našem těle zánětlivá reakce. Přirozený biologický proces reaguje na vnější podněty proto, abychom zůstali zdraví. Problém nastává, když zánět v těle přetrvává a přechází do chronického stavu.
Jak jsem popsal v knize ZÁNĚT – SKRYTÝ ZABIJÁK, v současné konzumní společnosti zvyšuje kaloricky bohatá, ale na živiny a antioxidanty chudá strava tendenci ke dlouhodobému, často neviditelnému zánětu a k civilizačním nemocím, které jsou s ním spjaty, jako jsou alergie, kardiovaskulární a autoimunitní choroby, cukrovka, obezita, psychické poruchy nebo nádorová onemocnění. Lidé pravidelně konzumují mnoho potravin, které jim nedělají dobře. Když provedou stravovací změny a vynechají některé složky stravy, na než může být tělo citlivé nebo přímo alergické, netrvá zpravidla dlouho a začnou se cítit lépe.
Tuto knihu jsem připravil na základě praktických zkušeností a moderních vědeckých poznatků. Zahrnuje srozumitelně popsané principy protizánětlivé stravy i originální a nutričně vyvážené recepty splňující zásady protizánětlivé kuchyně. Můžete si podle ní sestavit vlastní jídelníček z potravin, které působí protizánětlivě a snižují riziko chronických nemocí. Najdete zde recepty pro všechny příležitosti, předkrmy, přílohy, saláty, polévky, dezerty a hlavní jídla bezmasá i s masem.