Zánět je hlavní příčinou všech chronických, civilizačních nemocí. Západní medicína zatím doporučuje na zánět pouze léky jako ibuprofen, indometacin, či novější léky, které stejně jako protizánětlivé kortikoidy nebo statiny mají mnoho nežádoucích účinků.
Jde přitom jen o potlačování příznaků zánětu, nikoli o jeho řešení. A to musíme hledat v tom, co jíme, jaký máme režim, jak a kdy spíme a co děláme proti stresu.Strava s převahou prozánětlivých potravin je hlavním faktorem ve spouštění chronického zánětu, není však jediným viníkem. Chronický zánět lze potlačit a často vyřešit stravou a správnou životosprávou. V mnoha případech to však nestačí. U mnoha pacientů vím, že pro motivaci a alespoň první náznaky či projevy zlepšení je nutné přidávat bylinné přípravky a doplňky stravy, které léčbu zánětu urychlí a ve spojení se stravou, péčí o střevo, protistresovými technikami, detoxikací a cvičením jej odstraní. Skryté infekce jako borelióza, mononukleóza či kandidóza mohou způsobovat chronický skrytý zánět, který samotná strava nevyřeší.
Kniha Stravou proti zánětu je především návodem, jakou stravu si připravovat ve snaze zabránit zánětu. Uvedené faktory ovlivňující chronický zánět podrobně popisuji v knize Zánět - skrytý zabiják a blíže rozeberu v další knize zaměřené na zánět a v kurzech připravovaných na svých stránkách dr.frej.cz.
U většiny lidí přetrvává zánět v těle měsíce až roky, většinou následkem nevhodné stravy a špatných kombinací. Často si mnozí neuvědomují, že nemoc nevzniká přes noc. Z navenek „plného zdraví" se objeví zčistajasna cukrovka, vysoký krevní tlak nebo alergie. Podle názoru řady lékařů máme mnohé nemoci dědičné a kromě léků není tento stav řešitelný.
Přitom svojení si zdravé a vyvážené stravy může odstraňovat mnohé problémy, které nastávají při chronickém zánětu. Taková strava zároveň přináší tělu všechny živiny, které potřebuje pro správné fungování metabolismu. Účel zažívacího systému je rozložení potravy na živiny, které budou vstřebány a přeměněny na energii a udržení života a zbavení se odpadních látek, které již nemohou být efektivně využity. Čím vyšší kvalita jídla, které jíme, tím víc živin a energie z něj můžeme získat.
Více v knize Zánět-skrytý zabiják a Stravou proti zánětu (vychází v říjnu 2017).